AKRAN ZORBALIĞI VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

AKRAN ZORBALIĞI VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

Akran zorbalığı, bir çocuğun veya bir grubun yine bir çocuğun veya bir grubun üzerinde olumsuz etkiye neden olması olarak tanımlanabilir. Zorbalığı yapan taraf; sözel, fiziksel, siber veya sosyal olarak karşı tarafı rahatsız eder ve saldırgan bir tavra bürünür. Bu saldırgan tavırlar içerisinde en yaygın olan davranışlar; karşı tarafa lakap takma, karşı tarafı tehdit etme, fiziksel olarak itme ve vurmadır. Bu davranışlar, süreklilik kazandığı takdirde her iki taraf için de psikolojik sorunlara yol açacaktır.

Akran zorbalığı terimi, genellikle güç dengesizliğinin olduğu taraflar için kullanılır. Zorbalığı yapan kişi veya grup, bu dengesizlikten yararlanır ve bilinçli olarak karşı tarafı usandırıp bu kişinin, kötü bir ruh haline bürünmesine yol açar. Zorbalığı yapan kişi veya gruba zorba adı verilirken, bu davranış ve tutuma maruz kalan kişi veya gruba da kurban adı verilir. Zorbalık yapan kişi, kurban tarafından daha güçlü kabul edildiği için aslında bu davranışa daha çok eğilim gösterir. Çünkü zorba, karşı tarafın kendisini güçsüz hissetmesinden yararlanarak karşı tarafı daha çok üzmek ister.

Akran zorbalığı her yaş grubunda görülebilen bir davranış tipidir. Ana okulundan liseye kadar her yaş grubunda gözlemlenebilir. Akran zorbalığına uğrayan çocuk, çok daha sinirli ve duygusal bir ruh haline bürünür ve özgüvenini yitirmeye başlar. Bundan dolayı çocukta davranışsal ve ruhsal sorunlar meydana gelir. İşte tam da bu noktada bir uzmandan destek almak ve çocuğun özgüvenini yapılandırmak oldukça önemlidir.

Zorbalık Türleri Nelerdir?

Akran zorbalığının ne olduğunu öğrendik. Peki ya bu davranış şeklinin birkaç çeşidi var desek? Evet, akran zorbalığı yalnızca sözle veya davranışla ortaya çıkmaz. Gelin şimdi tüm akran zorbalığı türlerine bir değinelim!

1- Fiziksel zorba davranışlar

Adından da anlaşılacağı üzere, fiziksel zorba davranışlar genellikle kurbanı itmek, çekmek, çelme takmak, saçını çekmek, tokat atmak, tekme-yumruk olarak ortaya çıkar. Bu davranışların yanı sıra birisinin eşyasını zorla almak da fiziksel zorba davranışlarından biridir.

2- Sözel zorba davranışlar

Sözel zorba davranışlarda ise herhangi bir temas olmaz. Zorba kişi, kurbana genellikle lakap takar, onunla dalga geçer ve bu kişinin ruh halini kötü etkilemeye çalışır. Aslında kurbanın özgüvenini yitirmesine neden olan en büyük davranış tipi sözel zorba davranışlardır. Kurban hakkında dedikodu yaymak, kurbanı tehdit etmek de sözel zorba davranışları arasındadır.

3- Duygusal zorba davranışlar

Kurbanı en çok etkileyen zorbalıklardan biri de duygusal zorba davranışlardır. Zorba, kurbanı duygusal anlamda kötü etkilemeye ve onu üzmeye çalışır. Zorba, kurban ile konuşmaz, onun dediklerini önemsemez, etkinliklere dahil etmeyerek kurbanı dışlar. Bundan dolayı kurban, kendisini sorgulamaya başlar ve yetersiz hisseder.

4- Cinsel zorba davranışlar

Cinsel zorba davranışlar ise zorbanın, kurbana cinsellik içeren sözler söylemesi, kurbana sarkıntılık etmesi ve kurbanı elle rahatsız etmesidir. Bu davranış türleri de kurbanda büyük etkilere yol açar.

En temel zorbalık türleri bu şekilde olsa da gelişen teknoloji ile beraber bir tür daha oluşmuştur: siber zorbalık. Siber zorbalıkta zorba, kurbanın telefonuna rahatsız edici mesajlar gönderir. Kurbanı, Whatsapp, Facebook Messenger, Telegram gibi sosyal iletişim araçlarını kullanarak rahatsız eder ya da kurbanın izni olmadan onun fotoğraflarını başkaları ile veya başka platformlarda paylaşır ve kurbanı alay konusu eder.

Zorbalık ayrıca dolaylı yollardan da uygulanabilir. Zorbalık yapan kişi kurbanları, üzmek ve onları incitmek için dedikodular yayabilir veya guru kırıcı haberler yayarak başkalarının fikirlerini etkileyerek kişinin dışlanmasına neden olabilir.

15.01.2024 27

15-01-2024